Ötletes elfoglaltságok gyerekeknek


Ötletes elfoglaltságok gyerekeknek


A meleg nyári napokon sétálhatunk, elmehetünk a játszótérre, és eközben sokféle vidám tevékenységgel elfoglalhatjuk magunkat és gyermekeinket is. Íme, néhány ötlet! 

VADÁSSZUNK A HANGOKRA

Séta közben jó szórakozás lehet a különböző hangokra figyelni. Még indulás előtt, otthon rajzoljunk egy táblázatot. A sorokba kis rajzokkal ábrázoljuk azokat a hangokat, amelyekre vadászni fogunk. Például szirénázás, dudálás, kutyaugatás, madárcsicsergés, cipőkopogás, repülő hangja, fagylaltosautó zenéje…

Az egyes sorok mellett hagyjunk helyet, ahol a gyerekek megjelölhetik egy tollal vagy egy matricával, hogy melyik hangokat sikerült meghallaniuk. Ez a játék nagyon jól jöhet, ha gyermekünknek nincs kedve elindulni otthonról, mert egyáltalán nem lelkesíti, hogy piacra vagy postára kell mennünk.

KINCSKERESŐSDI

Séta közben vagy a játszótéren a gyerekek nemcsak hangokat szeretnek gyűjtögetni, hanem mindenféle kincset: kavicsokat, botokat, homokot, ezeket aztán természetesen haza is akarják hurcolni. Biztosan minden szülő ért már úgy haza gyermekével a sétából, hogy több kiló kaviccsal, miegyébbel lett nehezebb a babakocsi vagy a táska. Ha már egyszer kénytelenek voltunk hazacipelni ezt a sok-sok kincset, hát játsz-

szunk velük! Először is adjunk a gyerekeknek egy tálkába langyos, szappanos vizet és körömkefét, majd kérjük meg őket, hogy sikálják tisztára a kavicsokat, majd rakják ki a napra megszáradni. Ha szárazak a kavicsok, fessük be őket sűrű temperával. Kisebb gyerekek szép tarkabarkára festhetik, a nagyobbak már figurákkal is díszíthetik. Ha megszáradt a festék, kenjük át dekupázslakkal, hogy tartósabb legyen a gyerekek műve.

A szép, színes kavicsokkal aztán sok mindent játszhatunk: például kincskeresőset. A gyerekek tudta nélkül a befestett kavicsokat dugjuk el a homokozóban. Adjunk minden csemetének egy lapátot, egy szitát, egy vödröt, és kezdődhet a kincsvadászat! Ha van saját homokozónk, otthon játsszunk, ha nincs, akkor a játszótéren jelöljünk ki egy területet a homokozóban, ahová elrejtjük a kincseket, és vigyünk bőven kavicsot, mert biztosan jó pár kis kincskereső csatlakozik majd hozzánk.

RAJZOLJUNK HOMOKKAL

Ha gyermekünk egy kis üvegben vagy zacskóban homokot is hazacipeltetett velünk, azt is hasznosíthatjuk otthon. Készíthetünk például egy szép képet egy homokvárról. Kenjük be ragasztóval a papíron azt a részt, ahová a homokvárat szeretnénk tenni. Kérjük meg a gyerekeket, hogy szórjanak rá homokot. A felesleget rázogassuk le. Végül erős ragasztóval (ragasztópisztollyal) ragaszthatunk rá kavicsokat, kagylókat, csigákat, zászlót. Persze bármi mást is rajzolhatunk a homokkal.

VIZES JÁTÉKOK

Esőgyűjtő séta

A nyári eső nemcsak növényeinknek tesz jót, de egy jó kis játékra is lehetőséget teremt. Ha elered, akkor sem kell feltétlenül otthon kivárnunk a zápor végét. Húzzunk magunkra és a gyerekekre esőkabátot, gumicsizmát, és már indulhatunk is egy kis esőgyűjtő sétára. Vigyünk magunkkal egy-egy műanyag poharat, és mindenki próbáljon minél több esőt összegyűjteni a pohárba. 

Kísérletek vízzel

A legtöbb gyerek nagyon szeret vízzel játszani, vizet öntögetni. Ez persze jó nagy felfordulással és hatalmas tócsákkal jár. A lakásban bosszantó, és a csúszás miatt veszélyes is lehet a pacsázás, de ha végre van annyira jó idő, hogy lehet az erkélyen, a kertben is vizezni, akkor engedjük meg a kicsiknek, hogy kedvükre kísérletezgessenek.

 

  • Készítsünk elő kis műanyag tálkákba vizet, kicsi szűrőt, tölcsért, műanyag flakonokat, kiskanalakat, befőttesüveget, és hagyjuk, hadd öntögessenek a gyerekek kedvükre. Rajzolhatunk a befőttesüvegre alkoholos filccel egy csíkot. Kérjük meg a gyerekeket, hogy próbálják meg a műanyag flakonból a tölcsér segítségével a befőttesüvegbe tölteni a vizet, de pontosan a csíkig.
  • Feldarabolhatunk kicsi kockákra egy mosogatószivacsot, amelyet a gyerekek a szűrőkanál segítségével kipecázhatják a vízből. A kifogott szivacsdarabkákat fokhagyma­préssel kifacsarhatják.
  • A tál víz mellé odakészíthetünk néhány apró tárgyat: parafadugót, kisautót, csavart, ruhacsipeszt… A gyerekeknek előbb meg kell tippelniük, hogy melyik fog elsüllyedni, és melyik fog a víz tetején úszni. Tippelés után kipróbálhatják, hogy jól gondolták-e.
  • Ha adunk a gyerekeknek egy kis sót, cukrot, akkor megfigyelhetik azt is, hogyan oldódnak fel a vízben.